Skip to main content

Handige koffierecepten

Koffie is 1 van de meest gedronken dranken ter wereld. Wist u dat in Zweden bijvoorbeeld relatief het meeste koffie wordt gedronken per inwoner? Koffie in de keuken, in de kroeg of op terras? Waar u ook maar bent in de wereld wordt er koffie geserveerd in de meest uiteenlopende smaken. Als echte koffieliefhebber geniet u uiteraard van alle smaken. Daarom hebben wij de meest gangbare koffie varianten voor u op een rijtje gezet met daarbij een handige handleiding hoe u deze recepten eenvoudig zelf kunt maken.

Caffè Latte

De Caffè Latte is zeer populair in Italië, waar men de dag begint met een latte in combinatie met iets zoets (vaak een cornetto). Een latte is een mix van warme melk en een kleine hoeveelheid koffie.

Cappuccino

De cappuccino is wellicht de meest bekende koffiesoort die er is. Een cappuccino is ontstaan in Oostenrijk, waar het oorspronkelijk Kapuziner Kaffee heette. Cappuccino’s zijn niet zozeer gebonden aan een exacte verhouding van melk en koffie, het is simpelweg afhankelijk van wat de koffiedrinker zelf lekker vindt. Gebruikelijk is dat een cappuccino met opgeschuimd melk wordt bereid. En als de lepel overeind blijft staan weet je dat het een goede cappuccino is!

Espresso

Zeg je espresso dan zeg je Italië. De perfecte espresso wordt gekenmerkt door een hazelnootkleurige cremalaag. De bittere en zure tonen zorgen voor een intense beleving. Een kleine espresso wordt ook wel een ristretto genoemd.

Latte Macchiato

De latte macchiato is een mix van koffie, warme melk en melkschuim. Verwen jezelf door het te zoeten met kaneel, suiker of siroop. Een waar genot voor iedere koffieliefhebber.

Caffè Lungo

De caffè lungo, of ‘lange koffie’, is driemaal zo groot als een espresso. Een veelvoorkomende vergissing is dat een lungo minder cafeïne bevat dan een espresso. Dat is dus niet het geval. Door de langere extractietijd bevat een lungo dus meer cafeïne. De sterkte van een koffie hangt namelijk af van de extractietijd. Dus hoe langer de extractie, hoe sterker de koffie.